TAYIKISTAN

Haragia (txertoa, ardiak), arroza, ogia eta barazkiak jaten dituzte batez ere. Kaloria eta koipe askoko sukaldaritza da.

Janari tradizionalak “plov” (arroz gisatua haragiarekin), shurpo (haragi eta barazki zopa) eta mantu (errabioilak) sambusa (enpanadak) dira. Gozokiak eta gozogintza tayika ere badaude.

Tayika musika hariz, perkusioz eta, oro har, pertsona bakar batek abesten du.

Hari-instrumentuak askotarikoak dira: dutor (bi soka) ruvav, tanvur, gidyak, biolin, nai, karnai eta sunai espezieak; perkusiozkoak: kairok, doira (harri kristalinoa) etab. Dantza oso adierazkorra da, batez ere emakumeen eskuen mugimenduan, oro har tayiko herria herri musikala dela esan daiteke.

Tajikistango klima moderatua, akutua eta lehorra da. Neguko tenperatura 0 ºC eta +2 ºC artean dago, mendietan – A -27 ºC bitartean. Udan, haranetako tenperatura, +30 eta +35 ºC-koa da, mendietan, – 4 ºC-tik +15 ºC-ra. Neguan eta udaberrian botatako prezipitazio gehienak udan eta udazkenean izaten dira.